Jakab Melinda blogja

Kell egy hobby

Hygge

Könyvajánló

2019. szeptember 26. - Jakab_Lini

Meik Wiking: Hygge. A dán életérzés, amely boldoggá tesz.

(Kossuth Kiadó, 2016.)

img_20190926_181750.jpg 

Pár éve elkezdték elárasztani a könyvesboltokat a furcsa elnevezésű skandináv életmódkönyvek, először jött a dán hygge, majd a svéd lagom és fika. Bár utóbbi szónak nálunk éppen teljesen más értelmezése van, ugyanis itt nem az orrpiszkálásról, hanem a kávézás szertartásáról van szó.

Szóval, hygge. A szó, amit a legnehezebb lefordítani az egész világon, ugyanis érzések összességét foglalja magában. Az együttlevés, a természetközelség, a meghittség, a szeretet, az adott pillanat megélése, a kandallóban tűzben ropogó fa bámulása, az ablakból kibámulás, miközben egy puha takaró alatt éppen a meleg teádat, vagy kávédat szürcsölöd, a tárgyak saját kezű készítése, a bolti lekvár helyett a saját készítése, a megcsinálom én a kakaós csigát miközben esik kinn a hó. Mi vagy mik ezek? Egy szó, Hygge.

Meik Wiking a dán Boldogságkutató Intézet munkatársa, és kutatásai során arra keresi a választ, hogy mitől is olyan nagyon boldogok a dánok. Dánia és a dán emberek egyes felmérések alapján a legboldogabbak a világon, nem csoda hát, hogy mindenki tudni akarja, hogy mi a titkuk, mit csinálnak másképp. A szerző a könyvben kutatásainak eredményét foglalja össze.

Olvastam negatív kritikákat is a könyvről, vannak olyan olvasók, akik – összefoglalva – annyit mondanak, hogy persze, hiszen nekik (mármint a dánoknak – szerző) könnyű, kevesebb a munkaidejük, több a szabadságuk, jobb a fizetésük, nem nyomasztja őket a stressz. Van idejük ellazulni egy bögre forró tea mellett, vagy társasozni a barátokkal.

Kétségtelen, hogy a dán vezetők nem a munka sztahanovista hősét keresik, mivel Ők is tudják, hogy egy kipihent alkalmazott koncentráltabban tud a munkahelyén teljesíteni. A szerző a könyv zárófejezetében megemlíti Abraham Maslow elméletét. A piramis, ami alapján az ember a céljait építi fel. Legalul találjuk az élelemért, a vízért és lényegében a létfenntartásért szükséges elemeket, majd következik a szeretet és a valahová tartozás, eggyel föntebb már az önbecsülés, és a piramis legtetején az önbeteljesítés.

Kritikaként megfogalmazódik az is, hogy nem mond semmi újdonságot. Habár itt meg kell valljam, hogy abszolút nem értem a károgókat. Ha valaki megvesz egy ilyen könyvet, akkor biztos, hogy nem a Maslow-piramis alján van. Hiszen, mondjuk egy tajvani minimálbérért dolgozó varrónőnek valószínűleg több gondja is van annál, minthogy az gondolkodjon, hogy melyik skandináv stílusú bútorral rendezze be az otthonát.

Aki megvesz egy ilyen könyvet, vagy kikölcsönöz a könyvtárból, nyilván hajtja a kíváncsiság, de kész receptet nem fog kapni, nem fog megváltozni tőle az élete. Inspirálódhat, kipróbálhatja az ételrecepteket, és miközben olvassa a könyvet, rájöhet, hogy minden, ami a boldogságához kell, ott van körülötte. A legtöbb, amit tehet, hogy elcsendesedik, figyel, átérez és megél.

„Élj ma úgy, mintha nem lenne holnap kávé.”

A könyvben rengeteg érdekesség van. Például megtudhatjuk, hogy milyen lámpaformák a leggyakoribbak Dániában, hogy hány gyertyát gyújtanak meg egy évben – ha gyertyaöntő vagy, megsúgom, hogy Dániában kell üzletet csinálnod –, Koppenhágának milyen negyedeit és épületeit érdemes felkeresni, hogy melyik hónapban mit lehet csinálni a nem túl meleg, de annál hidegebb és sötétebb országban. Végül is gondoljunk csak bele, hygge nélkül, hogyan élhetnék túl a fény nélküli sötét hónapokat az északi országokban?

img_20190926_181822.jpg

Félretéve a viccet, ha valakit komolyabban érdekel a téma, látogasson el a hygge.hu oldalra.

És, hogy mit adott nekem ez a könyv?

Néhány új ismeretet Dániáról és a dánokról. Rájöttem, hogy a hygge néhány eleme már az életem része. Én is szeretek - főleg télen - bekuckózni egy puha takaró alá, közben iszok egy bögre meleg teát, olvasok egy könyvet vagy nézek egy filmet. Szeretem a pislákoló gyertyát és az illatmécsest, szeretem az egyszerű, letisztult lakberendezési tárgyakat, a természetes színeket, a DIY projekteket. Szerencsés vagyok, mert az életem már így is eléggé hyggelig. 

Csak ne felejtsem el, ha éppen bosszankodom valamin, vagy szorít egy-két határidő. És legyen ez a végszó.

Jó olvasást! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kellegyhobby.blog.hu/api/trackback/id/tr2515173618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása