Jakab Melinda blogja

Kell egy hobby

Zsugorkával könyvjelzőt

2018. június 25. - Jakab_Lini

Nagyon szeretek olvasni, olykor-olykor több könyvet is olvasok párhuzamosan, és a kedvemnek megfelelőt veszem a kezembe. Nálam könyvjelzőként már egy papírfecni is tökéletesen eleget tesz a kijelölt feladatának, ugyanakkor nem mondhatom, hogy ne szeretném a stílusos könyvjelzőket. Amikor a zsugorkát próbálgattam, elgondolkodtam, mit kezdhetnék vele, azon kívül, hogy medált, vagy kulcstartót készítek belőle. Igazság szerint egy rosszul sikerült lyukasztás eredményeként megszületett a figurám, amiből végül sikkes könyvjelző lett. 

konyvjelzo06.JPG

Alapanyagok:

  • zsugorkafólia
  • minta (ha nem szabad kézzel rajzoltok) 
  • spatula
  • akril festékek (fekete és fehér)
  • ecsetek, ragasztó, maszkoló szalag és színes ceruza a zsugorka minta megrajzolásához

1. lépés:

A zsugorkafólia érdesebb felületére átrajzoljuk a mintát. Színes ceruzával kiszínezzük. Vigyázat, a filctoll könnyen maszatolódik égetés után. Rajzolás után körbevágjuk a mintát. A sütőt előmelegítjük 100-110 °C-ra. A tepsibe tegyünk egy sütőpapírt, és erre helyezzük a fóliát. A zsugorka kb. 30-40%-al lesz kisebb, mint az eredeti minta mérete. A zsugorodás nagyon izgalmas folyamat, ne ijedjünk meg, ha összekunkorodik a fólia, ez ki fog lapulni. Amikor még meleg, akkor formázható is, vannak, akik karkötőt, vagy gyűrűt készítenek belőle. Azonban, ha kihűlt, akkor keményre szárad, és a színek sokkal intenzívebbek lesznek. A kunkorodás miatt előfordulhat, hogy középen kissé púpos lesz. Melegen még megnyomkodhatjuk egy fakanállal, ha teljesen lapos formát szeretnénk.

konyvjelzo08.JPG

2. lépés:

A spatula közepét kimérve kihúzzuk a maszkolószalagot. Először lefestjük az egyik oldalt fehérre, majd a másikat feketére. A hátoldalát egyszínűre festettem, de tetszés szerint ez is lehet kétoldalú. Miután megszáradt a festés, ellentétes színnel fessük meg a feliratokat. 

konyvjelzo01.JPG

konyvjelzo02.JPG

konyvjelzo03.JPG

3. lépés:

A spatulát fényes lakkal kezeljük, így válik vízhatlanná. 

4. lépés:

Hobby ragasztó segítségével a spatula tetejére ragasztjuk a zsugorka figurát.

konyvjelzo05.JPG

Száradás után élvezhetjük is az olvasást. 

konyvjelzo04.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kellegyhobby.blog.hu/api/trackback/id/tr1514070489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása