Jakab Melinda blogja

Kell egy hobby

Egyedi notesz készítés

2018. június 06. - Jakab_Lini

Grafomán vagyok, szeretek írni, jegyzetelni, listákat gyártani, mindezt, ha lehet, akkor papírra. Nem tudom miért, de ellenállhatatlan érzés fog el egy-egy szép notesz láttán. Amikor már ügyesen bántam a szalvéta-technikával, vásároltam egy natúr noteszt és belevágtam egy saját könyvecske készítésébe. 

Lépésről-lépésre megtaláljátok az instrukciókat, így akár ti is elkészíthetitek saját noteszeteket.

Kellemes időtöltést! :)

Alapanyagok: 

  • 1 A5-ös natúr fedelű notesz
  • 1 szalvéta
  • 1 Pentart primer alapozó
  • 1 Pentart decoupage ragasztó
  • 1 Pentart fényes lakk
  • 1 csipke szalag
  • 1 Pentart hobby ragasztó
  • 1 fém dísz
  • 4 sarok dísz
  • 1 lapos ecset
  • 1 harapófogó

01.jpg

 

1. lépés:

A natúr borítású noteszt a Pentart primer alapozójával lefestjük. A szalvéta mintájától függően szükség esetén az alapozás után érdemes még akril festékkel is átfesteni a felületet (fehér vagy elefántcsontszínt ajánlok). A világos, fehér szalvétákon még átüthet a nem tökéletesen fedett notesz eredeti borítója, ami csúnya hatást kelthet.

02.jpg

2. lépés:

Miután megszáradt az alapozó, vagy a festék, a három rétegű szalvétát szét szedjük. A felső réteget, amelyen a minta található decoupage ragasztóval egyenletesen felragasztjuk a felületre. Én ragasztás előtt nagyjából beállítom a szalvétát. Mivel a szalvéta nagyobb az A5-ös méretnél, ezért a nagyon lelógó részeket le szoktam vágni. 

A ragasztást lapos ecsettel végezzük, határozott mozdulatokkal. Mivel a szalvéta kicsit nyúlik, ezért a szélétől haladjuk a füzet gerince felé. 
Egyszerre csak az egyik oldalát kenjük le. Hagyjuk megszáradni, majd folytassuk a másik oldallal.

Miután minkét oldal le lett ragasztva, jöhetnek a ráhajtások. Az oldal szélekkel kezdjük, majd jöhet a teteje és az alja. Kicsit bevágom a gerincnél a szalvétát, hogy ne gyűrődjön. A gerincnél a szalvétát a füzetlapok alá lehet tömködni, így nem törik meg a minta. Ragasztás után hagyjuk száradni a füzetet.

03.jpg

3. lépés:

Ragasztás után szintén decoupage ragasztóval rögzítem a csipkét, alul és felül is visszahajtással.

04.jpg

4. lépés:

Jöhet a füzet lakkozása. Témától, mintától függően lehet matt, vagy fényes lakkal. Én ebben az esetben a Pentart fényes lakkját választottam. Hagyjuk száradni.

5. lépés:

Végső lépésként a sarkokra helyezzük a fém díszítő elemeket. Általában ezek kicsit lötyögnek, érdemes harapófogóval kicsit rászorítani. Karcolás elkerülése végett a harapófogó és a sarokelem közé tegyünk egy rongyot, vagy újságpapírt. 

Füzetünk mindjárt kész. A szitakötő fém díszt a Pentart hobby ragasztójával rögzítettem a csipkére.

05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kellegyhobby.blog.hu/api/trackback/id/tr9014027112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luca anna demény 2019.10.13. 13:24:35

Nagyon szép lett, köszönöm az inspirációt és a részletes leírást!:)

Jakab_Lini 2019.10.13. 13:35:00

@luca anna demény: Köszönöm szépen, és nagyon örülök a visszajelzésnek :) Remélem elkészíted a saját noteszed. Ha kérdésed lenne, írj bátran!
süti beállítások módosítása