Jakab Melinda blogja

Vekeri-tó - Debrecen kicsiny tündérkertje

2018. július 02. - Jakab_Lini

Amikor a Létai Levendulásban jártunk, hazafelé úton megnéztük a Vekeri tavat, amely Debrecentől mintegy 8 km-re fekszik. A szép környezet, a számos sütögető hely fellelkesítette kicsiny csapatunkat, és úgy határoztunk, hogy következő hétvégén kijövünk ide, és grillezünk egy jót. 

img_20180624_125622.jpg

Az esős hetet követően bizakodtunk, hogy a hétvége kedvezni fog nekünk, így is lett. Szombaton délelőtt mindent összepakoltunk, és kiautókáztunk a "háborítatlan természetbe". Amikor megérkeztünk, már három család igyekezett meggyújtani egy-egy tűzrakást. Kiszemeltünk egy tűzrakóhelyet, a fiúk beállították a grillezőt, majd következett a precíziós faszén begyújtás. Elsőre sikerül, a faszén ég.  

img_20180630_163630.jpg

A környezet szép, a maga vadregényes módján. Nem is értettük, hogy miért nem kezd ezzel valamit a város, teszik rendbe a tavat. Másnap kicsit utána néztem a tó sorsának. Habár ma bővelkedik vízforrásban, de 2-3 éve majdnem kiszáradt. A büfé, amely egykoron kiszolgálta a rengeteg kempingezőt és horgászt, ma már zárva. A tónak nincs üzemeltetője, nem akadt rá pályázó, a folyamatos vízellátás hiányára hivatkozva. A füvet nyírják rendszeresen, de a nádas kezdi átvenni az uralmat a tó egyik részén. A vízben fürdeni tilos, többnyire a sétáltatásra kivitt kutyák mártóznak meg benne. A csónakház nem üzemel, így a régi bérelhető vízibicikliknek és csónakoknak is hűlt helye. 

img_20180701_185135.jpg

Számtalan mászóka és fajáték teszi gyermekbaráttá a tó partját. Még így is, hogy a tavat nem fénykorában láttuk, azt kell, hogy mondjam remek családi szórakozásnak tud helyet adni. Mi vittünk ki tollasütőket, frizbit, társasjátékot, plédeket, és élveztük ezt a háborítatlan szombati napot. 

img_20180701_185540.jpg

Felmerült ötletként, hogy legközelebb biciklivel menjünk ki a tóhoz, de az odavezető út egy jelentős része úgy néz ki, mintha foltvarrással készült volna. Bicikli út hiányában pedig csak imádkozhatnánk, hogy ne csapjon el minket egy autó ezen a remekbe szabott útszakaszon. Biztató, hogy egy tavalyi cikkben arról számoltak be, hogy a városnak is célja, hogy a tó visszanyerje régi fényét, ezért felújítása, Debrecen turisztikai életébe való bevonása az Új Főnix Terv része. Reméljük már nem kell sokat várni a fejlesztésekre, és hamarosan a megújult Vekeri-tóról is beszámolhatok.

img_20180701_185049.jpg

Könyvajánló - Cecelia Ahern könyve

Nemrégiben olvastam egy interjút Cecelia Ahernnel, aki az Ünnepi Könyvhét alkalmából Magyarországra érkezett, hogy legújabb, Lantmadár című regényét népszerűsítse. Sokak számára ismerős lehet az U.I.: Szeretlek című munkája, amelyet Hilary Swank és Gerard Butler főszereplésével meg is filmesítettek. Meg kell, hogy valljam, ezidáig nem tudtam, hogy a film egy könyvön alapul. Az írónő az interjúban arról mesélt, hogyan kezdődött a karrierje, hogyan élte meg első könyvének kirobbanó sikerét, milyen tervei vannak, és hogy az eddig megírt regényei közül melyik a kedvence. Ez pedig nem más, mint Az üveggolyók titka. Arra gondoltam, ha bármit is elolvasnék az írónőtől, akkor ezzel kezdeném, hiszen nincs is jobb a személyes ajánlásnál. Nem is olyan sokára kikölcsönöztem a kötetet a könyvtárból, és elkezdtem ezt az izgalmasnak ígérkező családi történetet.

konyv_ajanlo.jpg

Az üveggolyók titka egy megható történet, amelyben Sabrina Boggsnak egy véletlen folytán szembesülnie kell azzal, hogy édesapjának volt egy másik, eltitkolt élete, amely valamilyen oknál fogva kapcsolódik az üveggolyókhoz. Apja, Fergus Boggs egy szélütés miatt elvesztette emlékeinek egy részét, ezért a lányának magának kell kinyomoznia az elfeledett titkokat. Vajon miért van az édesapjának egy üveggolyó gyűjteménye, mit kezdett ezzel? Miért nem tud róla az anyja sem? Hová lettek a hiányzó darabok a gyűjteményből? Megannyi megválaszolásra váró kérdés, s a nap előrehaladtával a kérdések száma csak gyarapodik. 

A regény egy remekül megszerkesztett mű, ahogy a jelenben nyomoz Sabrina az eltűnt golyók után, úgy egy másik fejezetben megismerhetjük Fergus gyerekkorát, családját, azt, hogyan kezdett el golyózni, mi vezetett el a titkolózásig, s ezért milyen árat kellett fizetnie. Ahogy az üveggolyók visszatértek az idős Fergus életébe, úgy kezdenek az emlékei is visszatérni. Amíg édesapja a kórházban ismét élettel telinek kezdi el érezni magát, addig Sabrina szinte már megszállottan nyomoz a hiányzó üveggolyók után, mit sem sejtve arról, hogy saját, unalmasnak, egysíkúnak tűnő életére is talál megoldást. 

 

Alkotásutcában jártam

Év elején megláttam, hogy Debrecenben is nyitott egy Alkotásutca. Végignézve a választható festményeket, elhatároztam, hogy hamarosan bejelentkezem az egyik alkalomra. Sikerült megcsípnem egy év indító akciót, így nem is tétlenkedtem, rögvest regisztráltam a Bazsarózsa című képre. 

Vasárnap délelőtt kissé még álmoskásan, de annál nagyobb izgalommal indultam el a foglalkozásra. Kaptunk egy festőállványt egy vászonnal, két különböző méretű ecsetet, egy palettaként funkcionáló műanyagtányért és egy kötényt. A segédvonalakat már felvitték a vászonra, nekünk kellett azt élettel, színekkel megtölteni. Az oktatóval párhuzamosan készítettük a képet, aki folyamatosan magyarázta,  mennyi vizet használjunk, hogyan mozgassuk az ecsetet, hogy elérjük a szirmok közötti összemosódott hatást. Lépésről-lépésre haladtunk a rétegekkel, a színekkel, a színkeveréssel. 

alkotas_utca_2.jpg

Rutintalanságom okán, úgy éreztem kissé le vagyok maradva, annyira elmerültem a színekben és a formákban. A nagyon pasztellos színvilág helyett maradtam a zöldes árnyalatoknál. Ez mutatta meg számomra a legjobban, hogy az a három óra hossza mennyire hamar el tud repülni. 

Útban a műterem felé még azon gondolkodtam, hogyan fogom majd hazaszállítani a képet a villamoson, de nekik erre is van egy tökéletes megoldásuk. Munkám végeztével egy helyes papírszatyorba csomagolták legfrissebb alkotásomat, a festék is hamar megszáradt, így gond nélkül zajlott a szállítás.

Az élmény, a légkör és az alkotás öröme felbecsülhetetlen. Ha tehetitek, próbáljátok ki, rengeteg kép közül lehet választani. 

Info: https://www.alkotasutca.hu/
Facebook: Alkotásutca Debrecen

alkotas_utca.jpg

 alkotas_utca_3.jpg

Zsugorkával könyvjelzőt

Nagyon szeretek olvasni, olykor-olykor több könyvet is olvasok párhuzamosan, és a kedvemnek megfelelőt veszem a kezembe. Nálam könyvjelzőként már egy papírfecni is tökéletesen eleget tesz a kijelölt feladatának, ugyanakkor nem mondhatom, hogy ne szeretném a stílusos könyvjelzőket. Amikor a zsugorkát próbálgattam, elgondolkodtam, mit kezdhetnék vele, azon kívül, hogy medált, vagy kulcstartót készítek belőle. Igazság szerint egy rosszul sikerült lyukasztás eredményeként megszületett a figurám, amiből végül sikkes könyvjelző lett. 

konyvjelzo06.JPG

Alapanyagok:

 • zsugorkafólia
 • minta (ha nem szabad kézzel rajzoltok) 
 • spatula
 • akril festékek (fekete és fehér)
 • ecsetek, ragasztó, maszkoló szalag és színes ceruza a zsugorka minta megrajzolásához

1. lépés:

A zsugorkafólia érdesebb felületére átrajzoljuk a mintát. Színes ceruzával kiszínezzük. Vigyázat, a filctoll könnyen maszatolódik égetés után. Rajzolás után körbevágjuk a mintát. A sütőt előmelegítjük 100-110 °C-ra. A tepsibe tegyünk egy sütőpapírt, és erre helyezzük a fóliát. A zsugorka kb. 30-40%-al lesz kisebb, mint az eredeti minta mérete. A zsugorodás nagyon izgalmas folyamat, ne ijedjünk meg, ha összekunkorodik a fólia, ez ki fog lapulni. Amikor még meleg, akkor formázható is, vannak, akik karkötőt, vagy gyűrűt készítenek belőle. Azonban, ha kihűlt, akkor keményre szárad, és a színek sokkal intenzívebbek lesznek. A kunkorodás miatt előfordulhat, hogy középen kissé púpos lesz. Melegen még megnyomkodhatjuk egy fakanállal, ha teljesen lapos formát szeretnénk.

konyvjelzo08.JPG

2. lépés:

A spatula közepét kimérve kihúzzuk a maszkolószalagot. Először lefestjük az egyik oldalt fehérre, majd a másikat feketére. A hátoldalát egyszínűre festettem, de tetszés szerint ez is lehet kétoldalú. Miután megszáradt a festés, ellentétes színnel fessük meg a feliratokat. 

konyvjelzo01.JPG

konyvjelzo02.JPG

konyvjelzo03.JPG

3. lépés:

A spatulát fényes lakkal kezeljük, így válik vízhatlanná. 

4. lépés:

Hobby ragasztó segítségével a spatula tetejére ragasztjuk a zsugorka figurát.

konyvjelzo05.JPG

Száradás után élvezhetjük is az olvasást. 

konyvjelzo04.JPG

Egy csöppnyi levendula

Ha hazai viszonylatban a levenduláról beszélünk, akkor elsőre Tihany és a híres-neves levendula fesztivál jut mindenkinek az eszébe. Azonban az ország keleti felén sem kell már nélkülöznünk ezt a káprázatos élményt. 

img_20180624_144748.jpg

Debrecentől mintegy 30 km-re Létavértesen immáron hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit 2018. június 23-24-én a Létai Levendulás. Vasárnap délelőtt felkerekedtünk hát, hogy részesei legyünk a csodának. Szerencsére az idő épp kedvező volt az aratáshoz. 

img_20180624_145023.jpg

Az ültetvény helyén egykor szőlőtőkék voltak, mára viszont dús levendula bokrok tarkítják a domboldalt. Amikor megérkeztünk - kb. háromnegyed 11 magasságában - már rengetegen csattogtatták ollóikat. A területet finom levendula illat hatotta át. A bejáratnál megvásároltuk az aratózsákunkat és nekiláttunk. Húsz perc sem telt el, a fotózásra kijelölt területet lecsökkentették, így növelve az aratható terület nagyságát. Azt hiszem, mi még időben érkeztünk, mert délután egy órára elfogyott a levendula. 

img_20180624_144905.jpg

Megtalálható itt az angol és a francia levendula is. De vajon mit lehet kezdeni ennyi levendulával? A növény virága ehető, így készíthetünk belőle teát vagy akár szörpöt is. Nyugtató és görcsoldó hatású. Pár csepp levendula illóolaj a párnánkra és zavartalan lesz az éjszakai alvásunk. Akik kedvelik a természetes szépségápolási szereket, azok készíthetnek belőle szappant. A levendula tehát nem csupán kellemes illatú, de hasznos és finom növény is. Érdemes egyszer ellátogatni ide. 

img_20180624_145323.jpg

Fotó: Jakab Melinda

Teszteljünk egy kicsit. ‒ Vichy Minéral 89

Minden úgy kezdődött, hogy nagyon szerettem volna kipróbálni valami újat. Google a mi barátunk ‒ gondoltam ‒, és azon nyomban rá is kerestem a terméktesztelés kifejezésre. Ahogy akkor, most is ‒ ellenőriztem ‒ a trnd jött fel első találatra. Elkezdtem böngészni az oldalt, hogy mi is ez, miket lehet tesztelni, és ezeknek mi a feltétele.

„A trnd a legnagyobb Kollaboratív Marketing közösség Európában.” ‒ áll bemutatkozásuk első sorában. A marketing szájhagyomány útján terjed, ezért is ingyenes.

Röviden a program lényege: regisztrálsz a felületre (https://www.trnd.com/hu/), amikor már bekerültél a rendszerbe, új termék tesztelése esetén az általad megadott e-mail címedre küldenek neked jelentkezési kupont. Ez azért fontos, mert nem minden terméktesztelésre hívnak meg. A kupon kitöltésével (pár kérdés az új termékről és a termékhez kapcsolódó szokásaidról) jelentkezel ténylegesen az adott termék tesztelésére, aminek elnyerésével bizonyos kötelezettségeket is vállalsz. Például, a termékminták szétosztása a környezetedben élők között, a véleményük rögzítése egy füzetecskében, majd a trnd projektblogján. Itt kell feltölteni a tesztelések során készített fényképeket is. A teszteléshez kapcsolódik egy nyitó és egy záró felmérés. A cél, hogy minél szélesebb körben ismertesd meg a terméket szóban, írásban és fényképekkel többnyire a közösségi média bevonásával.

A regisztrációm óta ez a negyedik tesztelésem, mondhatni, minden harmadik, negyedik projektre bekerülök. Szóval, érdemes próbálkozni. Aktivitásoddal wombatokat (pontokat) gyűjthetsz. A regisztráció nem meghíváshoz kötött, de ha meghívsz valakit, akkor kapsz érte pontot. Négy‒öt ismerősöm regisztrált már, és mindenki bekerült legalább egy tesztelésre.

Most pedig megmutatom, hogy mit is kaptam az indulócsomagban. Igaz, a cikk írása előtt már a minták felét szétosztottam a családtagok és barátok között, így nem lesz teljes az összkép. Remélem, ezt elnézitek nekem.

img_20180620_110708.jpg

 

Saját használatra:

1x Vichy Minéral 89 Hyaluron Booster (50 ml)

Projektmenetrend brosúra

Piackutatási kérdőívek

Továbbadásra barátnőinknek, hölgy ismerőseinknek:

10x Vichy Minéral 89 Hyaluron Booster minta (5 ml)

10x Vichy Minéral 89 Hyaluron Booster minta (1,5 ml)

20x Vichy Minéral 89 szórólap

 img_20180618_123733.jpg

A projektbrosúra olyan információkat tartalmaz, amely a termékre, az alapvető bőrápolásra és a termék ismertetésére vonatkozik. Megkönnyíti a kollaboratív marketinges munkáját, hiszen nem neki kell összegyűjtenie az információkat arról, hogy milyen összetevőket tartalmaz az új termék, és miért lesz jó neked, ha ezt használod, egyáltalán hogyan használd. Nekem ez az oldal tetszik benne a legjobban.

img_20180620_105122.jpg

 

A piackutatási kérdőívben olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy hallottál-e már ezelőtt erről a termékről, milyen benyomást keltett, mi tetszett a legjobban benne, hány embernek ajánlanád. Szóval, semmi ördögtől való dolog.

A Vichy Minéral 89 ásványi anyagokban gazdag Vichy termálvizet és természetes eredetű hialuronsavat tartalmaz. Ez a termálvíz 4000 méter mélyről tör a felszínre, 15 féle ásványi anyagot tartalmaz. Az 1861-ben megnyitott Vichy Termálvíz forrás vizét minden Vichy termékben megtaláljuk, azonban az új termék – ahogy a nevében is látható – 89%-os koncentrációjú termálvizet tartalmaz.

A brosúra azt ígéri, hogy a Vichy „különleges összetevőinek köszönhetően erősíti bőrünket, miközben hidratálttá, teltté és ragyogóvá varázsolja azt.”

 img_20180507_141358.jpg

A tesztelés:

A próba során több szempontot is figyelembe vettem/vettünk. Az alábbi visszajelzések érkeztek.

1., Külcsíny: letisztult; kinézetre kellemes; elegáns; csinos; az óceánt juttatja eszünkbe; lecsavarható a kupakja, így nem szorul bele a krém

2., Illat: enyhe illat, de kellemes; nem zavaró; natúr

3., Tapintás: zselés jellegű

4., Kenhetőség: könnyen kenhető

5., Beszívódás: hiánytalanul, hamar beszívódik

6., Hatás: puha érzet; sima arcbőr; nem érezni allergén reakciót; nem zsíros; frissítő, mint egy termálfürdő, „Tanos is megirigyelné a buborékokat” (ennek a mondatnak mindenki maga járjon utána)

 img_20180506_194615.jpg

Összességében tehát a termék elnyerte a tesztelők tetszését, csupa pozitív visszajelzés érkezett. Ha valakit meggyőzött a tesztelésünk, keressen fel egy patikát, az új Vichy Minéral 89 Hyaluron Booster már kapható.

 img_20180507_141436.jpg

   

Kedveskedjünk DC rajongóknak - Batmanes doboz

Adott egy natúr fa doboz, amit használhatunk szabadon bármire: ékszerek, hajcsatok, emlékek, apróságok, kisautók, stb. tárolására. Akármit is rejtsen, a fanatikus DC rajongók imádni fogják ezt a kézzel festett dobozkát. Ideális ajándéknak is. 

Alapanyagok:

 • 1 fa doboz
 • 1 Pentart sárga akril festék
 • 1 Pentart fekete akril festék
 • 1 Pentart fehér akril festék
 • 1 Pentart piros akril festék
 • 1 Pentart fényes lakk
 • 1 csiszolópapír
 • 2-3 különböző méretű ecset
 • 1 csavarhúzó
 • 1 olló
 • 1 papír
 • 1 ceruza

 

batman_02.jpg

1. lépés:

A dobozt csavarozzuk szét, majd csiszoljuk át. 
Hajtsunk ketté egy A5-ös méretű papírt, rajzoljunk meg egy fél denevér mintát, majd vágjuk ki. Így biztos, hogy szimmetrikus mintát kapunk. Ezt helyezzük a doboz tetejére és rajzoljuk körbe. A minta belsejét fekete akril festékkel fessük ki, míg a doboz többi részét sárgára.

2. lépés:

A doboz tetejének peremét és a doboz alját egybe tekintve rajzoljuk meg. Rajzoljuk meg ceruzával a házak, az ablakok és az ajtók vonalát.

3. lépés:

Jöhet a festés. Gotham city hangulatához illő világot alakíthatunk ki a szürke és annak árnyalataival. A színeket alapszínekből keverjük. Adhatunk hozzá piros és narancs színeket is.

4. lépés:

A doboz tetejének és aljának belsejét fekete akril festékkel fessük le. A festék száradása után fényes lakkal zárjuk a felületet. Miután a lakk is megszáradt, összeszerelhetjük a dobozt.

batman_01_1.jpg

Egyedi notesz készítés

Grafomán vagyok, szeretek írni, jegyzetelni, listákat gyártani, mindezt, ha lehet, akkor papírra. Nem tudom miért, de ellenállhatatlan érzés fog el egy-egy szép notesz láttán. Amikor már ügyesen bántam a szalvéta-technikával, vásároltam egy natúr noteszt és belevágtam egy saját könyvecske készítésébe. 

Lépésről-lépésre megtaláljátok az instrukciókat, így akár ti is elkészíthetitek saját noteszeteket.

Kellemes időtöltést! :)

Alapanyagok: 

 • 1 A5-ös natúr fedelű notesz
 • 1 szalvéta
 • 1 Pentart primer alapozó
 • 1 Pentart decoupage ragasztó
 • 1 Pentart fényes lakk
 • 1 csipke szalag
 • 1 Pentart hobby ragasztó
 • 1 fém dísz
 • 4 sarok dísz
 • 1 lapos ecset
 • 1 harapófogó

01.jpg

 

1. lépés:

A natúr borítású noteszt a Pentart primer alapozójával lefestjük. A szalvéta mintájától függően szükség esetén az alapozás után érdemes még akril festékkel is átfesteni a felületet (fehér vagy elefántcsontszínt ajánlok). A világos, fehér szalvétákon még átüthet a nem tökéletesen fedett notesz eredeti borítója, ami csúnya hatást kelthet.

02.jpg

2. lépés:

Miután megszáradt az alapozó, vagy a festék, a három rétegű szalvétát szét szedjük. A felső réteget, amelyen a minta található decoupage ragasztóval egyenletesen felragasztjuk a felületre. Én ragasztás előtt nagyjából beállítom a szalvétát. Mivel a szalvéta nagyobb az A5-ös méretnél, ezért a nagyon lelógó részeket le szoktam vágni. 

A ragasztást lapos ecsettel végezzük, határozott mozdulatokkal. Mivel a szalvéta kicsit nyúlik, ezért a szélétől haladjuk a füzet gerince felé. 
Egyszerre csak az egyik oldalát kenjük le. Hagyjuk megszáradni, majd folytassuk a másik oldallal.

Miután minkét oldal le lett ragasztva, jöhetnek a ráhajtások. Az oldal szélekkel kezdjük, majd jöhet a teteje és az alja. Kicsit bevágom a gerincnél a szalvétát, hogy ne gyűrődjön. A gerincnél a szalvétát a füzetlapok alá lehet tömködni, így nem törik meg a minta. Ragasztás után hagyjuk száradni a füzetet.

03.jpg

3. lépés:

Ragasztás után szintén decoupage ragasztóval rögzítem a csipkét, alul és felül is visszahajtással.

04.jpg

4. lépés:

Jöhet a füzet lakkozása. Témától, mintától függően lehet matt, vagy fényes lakkal. Én ebben az esetben a Pentart fényes lakkját választottam. Hagyjuk száradni.

5. lépés:

Végső lépésként a sarkokra helyezzük a fém díszítő elemeket. Általában ezek kicsit lötyögnek, érdemes harapófogóval kicsit rászorítani. Karcolás elkerülése végett a harapófogó és a sarokelem közé tegyünk egy rongyot, vagy újságpapírt. 

Füzetünk mindjárt kész. A szitakötő fém díszt a Pentart hobby ragasztójával rögzítettem a csipkére.

05.jpg